
Bu sefer sırasında ele geçirilen esirlerinin en ünlüsü ise esir ve cariye olarak Cezayir'e getirilen tyrkja
Olaf Egilson ki kendisi rahiptir ve bir kaç esir ile birlikte fidye karşılığı serbest bırakılır. Bir yıl sonra Egilson Murad reis'in seferini anlatan bir kitap yazmıştır. Eşi ancak 1637 yılında dönerken oğulları hiçbir zaman geri dönememiştir.
Bu seferden sonra da donanma bir çok kez İzlanda'ya sefer yapılmıştır. Örneğin Ali Biçin Reis'in seferinde yaklaşık 800 esir alınmıştır. Başka bir seferde ise 1631 yılında 12 gemiden oluşan bir filo gene bol bol ganimet ve esirle Cezayir'e geri dönmüştür.
gudda'dır.
Grindavik, Austfiroir ve Vestmannaeyjar şehirlerinde gerçekleşen adam kaçırmalar nedeniyle 1627 yılında İzlanda’ya ayak basan Türk vatandaşlarının öldürülmesi serbest bırakıldı.
Ancak bu yasa nedeniyle hiçbir Türk vatandaşı öldürülmedi. Hatta bu yasa daha sonraki yıllarda unutuldu. Ta ki bir İzlandalı’nın yeniden bu yasayı gündeme getirmesine kadar. Türklerin öldürülmesine serbestlik tanıyan bu yasa 1970’lerde kaldırıldı. Ancak İzlanda’da bu üç şehirde hala Türkler zaman zaman ‘Tyrkjaranid’ yani ‘İnsan çalan Türk’ olarak anılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder