27 Kasım 2015 Cuma

Yahudi Sicariiler " Hançer Adamlar "


Sicarii, Hz. İsa döneminde ( M.S. 66 - 73 ) yılları arasında Yahudi suikastçi' lerden oluşan gizli bir cemiyetti. Diğer suikastçi grupları gibi sicarii de dini fanatizm ve delilik ölçüsünde siyasi tarafgirlik karışımıyla üyelerinin körü körüne sadakatini sağlıyordu.

Hançer sözcüğünün latincesi Scarus'tur ve sicarii' de basitçe "hançerli adam" anlamına gelir. Bu terim aynı zamanda Roma arenasında bir gladyatör tipinin de adıdır. Çünkü gladyatörler taşıdıkları silaha göre adlandırılıyordu. Sica adlı hançerle kurbanlarını öldürmektedirler.

Sicariiler, düşmanlarına genellikle gündüzleri ve insanların kalabalık olduğu yerlerde saldırırlar.  Eylemlerinin amacı Kudüs' ü Romalıların elinden kurtarmak ve günahkar saydıkları iktidarı ortadan kaldırmaktır. Böylece Tanrının kendilerini mükafatlandıracağını düşünmüşlerdir. Kurbanlarını genellikle Roma'yla iş birliği yaptığını düşündükleri Filistin ve Mısır' da yaşayan Yahudiler arasından seçmişlerdir. Ayrıca kamu görevlilerini de bilhassa öldürerek devlet arşivlerini yok etmişler ve borçların geri ödenmesini engellemişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder