1 Kasım 2015 Pazar

Temiz Eller savcısı "Antonio Di Pietro"

İtalya’daki Temiz Eller Operasyonu’yla adından söz ettiren Savcı Antonio Di Pietro.

Di Pietro, 1992 yılında, siyaset dünyası ile iş dünyası arasındaki kirli ilişkiler ve yolsuzluklara karşı Milano savcıları öncülüğünde operasyon başlatmıştı. Tarihe Temiz Eller ismiyle geçen operasyonla siyaset, iş dünyası, adliye ve polisteki kirlenmelere karşı mücadele veren Di Pietro, halkın desteğini hep arkasında buldu.

O dönemde aralarında başbakan ve bazı bakanların da bulunduğu 300’ün üzerinde siyasetçi, iş adamı, polis ve hâkimi mahkûm ettirdi. 1994’te Silvio Berlusconi’nin başbakan olmasıyla birçok engelle karşılaştı. Bunun üzerine siyasete girmeye karar verdi ve Değerler İtalyası Partisi’ni kurdu.
Ancak Di Pietro yapılan genel seçimlerde, oyların % 3.98′ini alarak, yani binde 2 puan farkla % 4′lük barajı aşamadı ve Senato’ya giremedi. Ne var ki, İtalya’da seçimler, % 75’i çoğunluk, % 25’i orantıya dayanan karmaşık bir sistemle yapıldığı için, genel nispette İtalya’nın Değerleri Partisi, % 4’lük barajı kıl payı aşarak, meclise Valerio Carrera’yı sokabildi. Di Pietro ayrıca, Milano Belediye başkanlığı yarışında da sonuncu oldu. Di Pietro, ‘aşırı dürüstlüğüm nedeniyle, seçmenden ilgi görmedim’ dedi.

Antonio Di Pietro, 1995′te savcılık cübbesini çıkararak politikaya atıldığı günden bu yana aktif siyasetin içinde yer alıyor.

Antonio Di Pietro, 17 Mayıs 2006 günü, O zamanın İtalya başbakanı Romano Prodi tarafından Altyapı Bakanı (Bayındırlık ve İskan Bakanı ) olarak görevlendirildi.

Yunanistan Trakya Üniversitesi tarafından Fahri doktora unvanı verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder