15 Ocak 2016 Cuma

köpek kakası ve manyetik çekim alanı

Köpeğinizin kakasını yapmadan önce kendi etrafında döndüğünü farketmişsinizdir. Peki bunun nedenini hiç merak ettiniz mi?

Uzun zamandır biliyoruz ki hayvanların çoğu dünyanın manyetik alanını rotalarını çizmek için kullanıyorlar. Kuşlar ve deniz kaplumbağaları uzun mesafeler katedecekleri zamanlarda dünyanın manyetizmasını kullanarak sıfır hata payı ile gitmek istedikleri yerlere varıyorlar. Benzer şekilde sığırlarda otlanmak için kuzey-güney eksenini göre hizalanıyorlar.

Dünyanın manyetik alanına göre iş gören hayvanlar kervanına ise son zamanlarda yeni bir üyenin katıldığını öğrendik; köpekler. Kakalarını öylesine yapmayı çok sıradan bulan köpekler de bu işlem için dünyanın manyetik alanını kendilerine referans alıyorlarmış. Kakalarını yapmadan önce kendi etraflarında dönmelerinin nedeni ise bu hizalama işlemini gerçekleştirmekmiş.

Çek ve Alman araştırmacılarının Frontiers in Zoology dergisi için yaptığı araştırmada, 70’ten fazla köpek ve 37 cins üzerinde yapılan gözlemler, köpeklerin kakalarını yapmadan önce kendilerini kuzey-güney eksenine göre hizaladıklarını gösteriyor.

2 sene süren araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bu gerçeğin temelinde ne yattığı ise hala bir sır. Bu hareketin içgüdüsel olup olmadığı ve köpeklerin manyetik alanın etkisini nasıl hissettikleri halen bilinmese de, en azından köpeğinizin kakasını yapmadan önce neden kendi etrafında döndüğünü artık biliyorsunuz. O yüzden onun işini aceleye getirmeyin, bırakın köpeğiniz eksenini ayarlasın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder