12 Şubat 2017 Pazar

Yemeğin Starları & Michelin Yıldızı


1900'lü yılların başında, Michelin lastiklerinin başındaki isim Andre Michelin, 100 yıl sonrasına etki edeceğini kesinlikle düşünmediği bir pazarlama stratejisi uygular. Andre, kardeşi Edouard ile birlikte müşterilerine fayda sağlamak için bir rehber yapmaya karar verir. Bu rehber, başta yolcular, daha sonraki yıllarda şoförler olmak üzere Michelin'in tüm müşterilerine konaklayabileceği, yemek yiyebilecekleri, araçlarını tamir ettirebilecekleri ve benzin alabilecekleri lokasyonları sıralar. İlk olarak Fransa'da 3000'e yakın araca bu rehberi ulaştırmayı başaran Michelin kardeşler, 1904 yılında aynı rehberi Belçika'da yayınlar ve yemek sektörünün yüzyıl sonrasını etkileyecek domino taşının ilkine parmağının ucuyla dokunmuş olur.

Peki Michelin Yıldızı sistemi nasıl işler?




Michelin Rehberi, ilk yıllarında yalnızca lokasyonların bulunduğu bir rehberken, mekanların artmasıyla puanlama sistemine ev sahipliği yapmak durumunda kalır. Bu puanlama da 'yıldız' usulüne göre yapılır ve toplamda 3 yıldız vardır. Kimliğini kimsenin bilmediği Michelin'in lezzet müfettişleri, yıldız almaya aday restoranları gizlice ziyaret eder ve hangi restoranın yıldız alması gerektiğine karar verir. Bu noktada Michelin'in müşterileri adaletli olması ve ikna etmesi üzerine sağlıklı bir uygulamasından da bahsedelim: 2 Michelin Yıldızı'na sahip bir restoran, kapanıncaya kadar o yıldızlarla birlikte olacak diye bir kaide yoktur. O yıldızlar, restorana yalnızca 1 yıllığına verilir. Lezzet müfettişleri ziyaretlerini sürekli olarak gerçekleştirir ve 2 yıldızlı bir restoranın yıldızını 3'e çıkarabildikleri gibi 1'e de indirebilirler.

Michelin Yıldızı alırken hangi kriterler sahip olmak gerekir?




Michelin, restoran seçimlerini yaptığı kriterleri en son değiştirdiğinde tarih 1936'yı gösterir. Başka bir ifadeyle, malzeme kalitesi, hazırlama ve pişirme konusundaki ustalık, yaratıcılık, ödeme karşılığının alınması ve kalite standartlarındaki istikrar şeklinde 5 maddeyle belirlenmiş kriterler tam olarak 78 yıldır uygulanır. Ayrıca genel ambiansın menüyle bütünlüğü, hizmet kalitesi, temizlik, restoranın butik ve yenilikçi olması, şefin restoran sahibi olmasının yanı sıra, yine şefin Michelin yıldızlı restoranlarda çalışma geçmişinin olması da apoletine Michelin Yıldızı takmak isteyen restoranların dikkat etmesi gereken kriterler olarak bilinir.

Dünyada Michelin Yıldızı'na sahip kaç restoran var?



480.  349'u tek, 81'i iki ve 50'si üç yıldız olmak üzere, dünya üzerinde Michelin Yıldızı'na sahip toplam 480 restoran var. Yalnızca bu rakam dahi Michelin Yıldızı sahibi olmanın zorluklarını kanıtlar ama biz örnekleri artırabiliriz: Avrupa'nın hatta dünyanın en önemli şehirlerinden Londra'da üç yıldıza sahip yalnızca 1 restoran vardır. O da Fransız mutfağını İngiltere'ye taşıyan ve yemekten zevk alan herkesin en bir kez duyduğu Gordon Ramsay'dır.

Yazımıza son vermeden önce konuyu üç tarafı mezelerle çevrili ülkemize getirelim: Michelin Rehberi maalesef Türkiye'de basılmadığı için henüz Michelin Yıldızı'na sahip bir restoranımız yok. Gastronomi bölümleri ve sertifika programlarından mezun olan şeflerimizin, yurt dışında Michelin restoranlarında çalışmalarını sürdürdükten sonra Michelin'in gözlerini buraya çevirmelerini sağlayacaklarına ise, güvenimiz tam.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder