3 Temmuz 2015 Cuma

Hiroshi Ishiguro

Japon robot uzmanı ve bilgisayar mühendisi.

Geminoid adlı silikon androidleri var. Gerçek insanların tıpatıp kopyası olan, hareket ve algı kabiliyetleri bulunan insansı robotlar. Aşağıdaki videoda bu androidlerin örneklerini ve model alınan kişileri görebilirsiniz.



Ürkütücü küçük kız çocukları ve hanım hanımcık geyşa görünümlü androidler üreten dünyanın en ünlü robot profesörü Hiroshi Ishiguro, son olarak kendisine tıpatıp benzeyen bir android yaptı. Japonya’da Osaka Üniversitesi’nde çalışmalarına devam ediyor.

Kendisiyle yapılan röportajda bu robotlar hakkında verdiği cevaplar ise şöyle;

Asıl araştırma konunuz neydi? 

Biz android bilimi adlı yeni bir araştırma alanı geliştirdik. İnsana benzeyen android’ler geliştirmek için insanların birbirleriyle iletişimi konusunda bilgiye ihtiyacımız vardı ve geliştirilen androidler insanlar arasındaki iletişimi analiz etmek için kullanıldı. Bu, bilim ile robot arasındaki ilişkiyi de anlamamıza yaradı.

Esrarengiz vadi (Uncanny valley ) diye bir olgu var. İnsana çok fazla benzeyen robotların belirli bir noktadan sonra insanlarda ürküntü yarattığı söylenir...

Esrarengiz vadi, Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nde görev yapan Prof. Dr. Masahiro Mori tarafından icat edilen bir olgu. Eğer bir robot görünüş olarak insana benzemeye başlarsa tuhaf duygular hissediyoruz. Çünkü onun bir insan olduğunu ve insandan küçük farkları bulunduğunu görüyoruz.

lnsana bu kadar benzeyen bir görünümü nasıl yaratıyorsunuz?

Aslında tüm bu süreç çok karışık olduğu için açıklamak kolay değil. Basit bir anlatımla şunu söyleyebiliriz; bir insanın elle kalıbını çıkarıyoruz. İnsan bedeni için güvenli olan bir bellek hazırlıyoruz. Kullanılan malzemeler ise dişçilerin kullandığı malzemelerin aynısı. Son üretim silikonla yapılıyor.

Androidlerin insansı davranışlarını nasıl oluşturuyorsunuz? 

Androidlerin gelişmiş gövdeleri hareket edebiliyor. Ama mekanizmanın temeli insandan farklı. İnsan davranışlarının bazılarını yapabilen androidler üretiliyor ama bunların hareket ve davranışları oldukça sınırlı. Vücut hareketine ek olarak birçok yüz ifadesi de yapabilen androidler yaptık.

Bu androidler etrafı nasıl algılıyor? 

Androidlerin çevresine kameralar yerleştiriliyor. Çevresinde bulunan sensörlerle ve çok yönlü kameralarla insanları mesela el sallamak gibi hareketlerinden tanıyabiliyorlar. Derilerindeki dokunma duyusu sayesinde, ne yapıldığını fark edebiliyorlar.

Neden androidlere deri sensörü koydunuz? 

Bu robotlar insanla çarpıştığında bile güvende olmalı. Yumuşak deri güvenliliği artırıyor ve dokunma duyusunu en üst seviyeye taşıyor. Hassas cilt sensörleri robotun insana zarar verip vermediğini de görmemizi sağlıyor.

Mükemmel bir android, gelecekte toplumu kötü etkileyebilir mi?

Eğer mükemmel android yaparsak bu problemi ciddi bir şekilde düşünürüz. Bugünkü teknolojiyle mükemmel androidi yapmaktan çok uzağız. Ayrıca bu bizim varmak istediğimiz nokta değil, asıl amacımız makinelerin insanlarla etkileşiminin temellerini kurmak. Androidlerin toplum üzerindeki etkisi diğer hümanoid robotlar gibi yakın gelecekte ortaya çıkacak.

Bir android ne kadara mal oluyor? 

İşin içine birçok simanın yapımının ve araştırma ve geliştirme çalışmalarının girmesi nedeniyle net bir fiyat belirtmek zor. Fakat kendinize benzeyen bir android yapılmasını isterseniz yaklaşık 400-500 bin doları gözden çıkarmanız lazım.

Androidle ilgili gelişmeler insanla androidleri ayırt edemeyeceğimiz noktaya kadar ilerleyecek mi? 

Deneyimlerimize göre insanların yüzde 70’i bunun bir android olduğunu ancak birkaç saniye içinde anlıyor. Bu zamanı uzatmak zor. Androidler insan görünümüne ve davranışına ne kadar yakın olursa olsun insanlar hala farkı göreceklerdir. Örneğin gözlerindeki detaylara bakarlarsa onun bir android olduğunun farkına varırlar. Mükemmel androidi yaratmak zaman alacak. Öte yandan bir android olduğunu bilsek de ona insanmış gibi bilinçsizce davranıyor olduğumuzu keşfettik. Örneğin bir insanla konuşurken bir şey düşünürsünüz veya yalan söylersiniz ve bir an gözünüzü ondan kaçırmak istersiniz. Konuşurken pek çok cansız nesneden gözünü kaçırmazsınız. Ama yapılan çalışmalarda androidden gözünü kaçıran o kadar çok insan gördük ki.

Kendi androidiniz dışında neden hep kadın androidler yapıyorsunuz? 

Kadınlar erkeklerden daha samimi geliyor insanlara, özellikle de çocuklar. Kavramsal araştırma ve çalışmalar için kadınları seçtik. Önümüzdeki dönemde erkeklerin de androidini yapmayı planlıyoruz.

Androidleri gelecekte nasıl kullanacağız? 

Bu soruya yanıt vermek bizim için kolay değil. Fakat androidlerin tekrarlamalı görev gibi işlerde kullanılabileceğini düşünüyoruz. Örneğin sergide rehberlik yapabilirler. Mutlaka bir şekilde görünmeniz gereken yerde bulunabilir, belki bir moda mankeni olabilirler. Hatta onları bilgisayar gibi bilgi sağlamak için kullanmak bile mümkün.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder