29 Ağustos 2015 Cumartesi

1816: Yaz mevsimi yaşanmayan yıl

1816 yılında Avrupa’da hiç yaz yaşanmamıştır. Bu yılın adı “A year without a summer” olarak adlandırılmış yani “Yaz olmayan yıl”.  Bir diğer adı da “Poverty” yani “Kıtlık” yılı olarak adlandırılmaktadır.

Peki neden yaz yaşanmamıştır? Bunun sebebi 1815 yılında patlayan Tombora yanardağının yoğun kül bırakmasıdır. Kül tabakası özellikle Avrupa’da yoğunlaşmıştır ve dünya sıcaklığını düşürmüştür. Aynı yıllarda güneşin etkisinin azalması da gerçekleşmiştir. Her iki etkinin birleşmesi ile dünya sıcaklığı 0.4 ile 0.7 derece azalmıştır.
Global sıcaklık için bu oldukça büyük bir rakam.

Tombora dağı Endonezya’da bulunan aktif volkanik dağdır. Bıraktığı küller tüm dünyayı kaplamıştır ve bir çok ekinin yok olmasına sebep vermiştir. O yıl 6 haziranda New York’a kar yağmıştır, Avrupa’nın bir çok ülkesinde kıtlık yaşanmıştır.

Yukarıdaki resimde o yıl ki ortalama yaz sıcaklığı gösterilmiştir. Avrupa'nın bazı bölgelerinde ortalama -3.5 derece olmuştur. En düşük sıcaklık -17 derece ölçülmüştü ki yaz ayı için inanılmaz bir sıcaklık. O yılda Türkiye’de yaz ortalama 0 derece olmuştur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder