27 Temmuz 2016 Çarşamba

‘‘Zapt etme’’ (holding) terapisi ve Candace Newmaker

Amerikalı iki psikoterapist, bir kız çocuğunu zapt etme metoduyla yeni ailesine ısındırmaya çalışırken boğularak ölümüne neden oldular.

Amerika'da, evlatlık verildiği aileye yakınlık duymasını sağlamak istedikleri 10 yaşındaki çocuğun ölümüne neden olan psikoterapist Connell Watkins ve yardımcısı Julie Ponder yargılanmasına başlandı. Geçtiğimiz nisan ayında Candace Newmaker adlı çocuğun ölümüyle sonuçlanan ve videoya alınan olay şöyle gelişti:

Yastıklarla bastırdılar

‘‘Zapt etme’’ (holding) terapisi sırasında Candace rahim ortamı sağlayan çarşaflara sarıldı ve 70 dakika boyunca yastıklarla bedenine bastırıldı. Çocuk nefessiz kalınca haykırmaya başladı. Kusan ve altını pisleten küçük kızın, çarşaf açıldığında nefes almadığı görüldü. Yoğun bakıma alınan Candace ertesi gün yaşamını yitirdi.

Öfkesini çıkaracaktık

‘‘Çocuklara zalimce kötü muamele sonucunda ölüme sebebiyet vermekle’’ suçlanan iki terapist hakkında dava açıldı. Zapt etme terapisini, 1970'li yıllarda yetim çocuklar için çalışırken öğrendiğini söyleyen Watkins, ‘‘Terapi sırasında patron ben oluyorum. Hastalar böylece bastırılmış öfkelerinden kurtuluyorlar ve yeniden doğuyorlar. Böylece çocuğun öfkesini çıkaracaktım’’ diye ifade verdi.

Trajik bir kaza

Yardımcısı Ponder'in de benzeri ifade verdiği duruşmada savunma avukatları küçük kızın ölümünü ‘‘Trajik bir kaza olarak’’ nitelediler. Watkins'in eski hastalarından bazıları da tanıklık yaparak onun tedavisinden yararlandıklarını söylediler. Klinik psikoloğu ise mahkemeye, hastaları terapi sırasında zapt etmenin tehlikeli olmadığını ve Amerikan Psikoloji Kurumu'nun etik yasalarına aykırı bulunmadığını bildirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder