2 Ekim 2015 Cuma

Sivrisinekler Hakkında Yapılan İlginç Tespitler

1- İnsanlar sivrisineklerin kan kokusu aromasını sevdiklerini düşünürler. Fakat sivrisinekler sizin nefesinizle dışarıya verdiğiniz karbondioksit gazı nedeniyle düz bir çizgi izleyerek size ulaşır. Fiziksel aktiviteler ile yorulduğunuzda daha hızlı ve zor nefes alıp verirsiniz, terlersiniz ve bu nedenle sivrisinekleri daha çok kendinize çekersiniz.

2- Sivrisinek ısırıklarının suçlusu dişi sivrisinekler. Erkek sivrisinekler insan kanı içmez. Onlar tüm besinlerini bitki özlerinden karşılar. Dişi sivrisinekler ise yumurtalarının gelişimine yardımcı olması için insan kanında bulunan proteine ihtiyaçları var. İnsanın kanını emdikten sonra, dişi sivrisinekler 100 ile 400 arasında yumurta bırakabilirler.

3- Bilim adamları sivrisineklerin insanlarda en çok elleri ve özellikle kokulu ayakları ısırdığını tespit ettiler.

4- Sivrisinekler büyük bir karbondioksit kokusu aldıklarında oraya doğru uçarlar ve grubun merkezindekinden çok çevresindeki insanlara saldırırlar.

5- Sivrisinekler kalın, fazla boy atmış bitkileri sever. Daha karanlık ve rutubetli yerler sivrisinekler için daha korunaklıdır. Çimlerinizi düzenli biçerseniz, havuzunuza bakım yaparsanız ve çalılıklarınızı budarsanız sivrisinekler bahçenizden uzak durur.

6- İçinde Deet isimli bir madde bulunan sivrisinek kovucular sizi sineklerden uzak tutan güçlü ilaçlardan biridir. Bunun yanısıra limon okaliptus ve IR3535 isimli bileşenin etkisi Deet`ten biraz daha zayıf olmasına rağmen sivrisinekleri kovar.

7- Hamile kadınlar sivrisinekler açısından daha fazla risk altındadır. Çünkü vücutları daha fazla karbondioksit yayar ve karınlarında daha yüksek sıcaklık vardır. Bu nedenle sivrisinekler hamile kadınlara daha çok saldırır.
8- Karbondioksit yayan cihazlar sayesinde sivrisineklerden daha zekice kurtulabilirsiniz. Çünkü bu cihazlar sivrisinekleri kendilerine çekmek için karbondioksit yayar. Ultraviyole ışık yayan böcek tuzakları sivri sineklere karşı çok etkili değildir.

9- Gezmeyi çok seven birisiyseniz gideceğiniz bölgeleri araştırın, sivrisineklere karşı tedbir alın. Dünyanın bazı ülkelerindeki sivrisinekler taşıdıkları sıtma, sarı humma, Batı Nil Virüsü gibi tehlikeli hastalıkları ısırdıkları insanlara bulaştırabilirler.

10- Sivrisinekler koyu renk kıyafetleri açık renkli kıyafetlere oranla daha fazla tercih ederler. Üzerine konan sivrisineklerin ısırığından kurtulmak için dar kıyafet yerine bol ve uzun kollu giysiler tercih edin.

11- Bilim adamları dünya genelinde yaşayan insanların %20 sinin sivrisineklere daha çekici geldiğini belirlemişler. Aynı parmak izi gibi insan vücudu herkeste farklılık gösterir. Yapılan araştırmalara göre ‘’ 0 ‘’ kan gruplu insanların kanının sivrisineklere daha lezzetli geldiğini kanıtladı. Sivrisinekler kendilerine verilen yetenekle insanların kan gruplarını tespit edebiliyorlar. Bir bira içip yatan kişiyi bile sivrisinek ısırmasının daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Sivrisinekler dolunaylarda, gün batımında ve şafak vaktinde normal zamanlardan 500 kat daha hareketli olur. Sinekleri çeken diğer önemli bir etmen ise ayak kokusudur.Ve sivrisinekleri en çok çeken renk siyah ve kırmızı en az çeken ise sarı renktir.

12- Sinekler steroid ya da yüksek kolesterole sahip insanlara saldırmaktan hoşlanıyor.

13- Mikroplardan son derece hoşlanan sivrisinekler ürik asitli ortamlarda gezinmekten ve terleyen insanlara sataşmaktan büyük keyif alıyor.

14- Terlerinde şekerimsi koku bileşeni barındıran insanlar ise sivrisinekler karşısında daha şanslı. Bu şekerimsi maddenin adı ise keton. Ketonu kendisine yaramayacak bir madde olarak düşünen asalak hayvanlar insanlardan daha farklı canlılara yöneldiklerini düşünüp, bireylerin kanlarını emmekten vazgeçiyormuş.

15- Çok spor yapan bireyler genel olarak laktik asit salgılar. Bu da sivrisinekleri çeken bir durumdur.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder