25 Nisan 2016 Pazartesi

Amelia Earhart

Tam adı Amelia Mary Earhart olan ünlü kadın pilot ve yazar, 24 Temmuz 1897'de Kansas-ABD'de dünyaya geldi. Başarılı bir öğrenimin ardından liseyi tamamlayan Ameila, yüksek öğretime gitmeyi düşünse de I. Dünya Savaşı'nda gazi olan birkaç kişiyle tanışmasıyla hemşireliğe başladı.

1928'de Atlas Okyanusunu 'yolcu' olarak geçen ilk kadın olma ününü kazandı.

Ardından 1932'de Newfoundland'dan İrlanda'ya uçarak Atlas Okyanusu'nu kendi başına geçmeyi başardı.
 Ardından ABD'yi baştan aşağıya uçma kararı alan Amelia, bu görevini de yerine getirdikten sonra Ocak 1935'de Newfoundland-İrlanda mesafesinden daha uzak olan Hawaii-California arası uçan ilk kişi ünvanını aldı.

Tarihler 1937'i gösterdiğinde Amelia bu kez kafasına dünya turunu koydu ve ABD'li meslektaşı Fred Noonan ile Lockheed Electra model çift motorlu uçakla dünya turuna çıktı. Yolculuğun üçte ikisini başarıyla tamamlayan Amelia, Pasifik Okyanusu'nda kayboldu.

Earhart, Papua Yeni Gine’den Hawaii’nin 3 bin 100 kilometre güneybatısındaki Howland Adası’na uçarken kayboldu.

ABD Tarihinin en büyük kurtarma çalışmalarının yapıldığı söylendi. Ancak 1 senelik çabaların sonucunda bir türlü bulunamayan Amelia Earhart, aradan geçen 1 senenin ardından ölü olarak ilan edildi. Bu zamana kadar hala ona dair bir kanıt bulunamadı. Annesi ve babası ise ölünceye dek kızlarının yaşadığına dair bir umut bekledi.

TIGHAR ( Uluslararası Tarihi Uçak Arama Grubu ) araştırmacıları, yakıtı azalan Earhart’ın küçük ve ıssız bir ada olan Nikumaroro’ya yöneldiğine inanıyor. Grup, bu adanın 1937’deki ilk araştırmada yeterince aranmadığını iddia ediyor.

Amelia Earhart’ın hayatı Amelia ismi ile beyazperdeye son dönemde yansımış ve Amelia Earhart’ı Hilary Swank canlandırmıştır.






Başkalaɾının hala yapmadığı ve yapmayacağı şeyleɾ vaɾken, yapabildikleɾini tekɾaɾlamayın. / Amelia Earhart

Biɾ şeyi yapmak için en etkili yol, onu yapmaktıɾ. / Amelia Earhart

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder