25 Nisan 2016 Pazartesi

Snooker

Snooker, 22 topla oynanan, Britanya'da popüler olan bir bilardo türüdür.

Oyunun amacı çuha kaplı masadaki topları isteka kullanarak masanın her köşesinde dört tane ve uzun kenarın ortasında iki tane olmak üzere 6 tane deliğe belli kurallara ve sıralamaya bağlı kalarak sokmaktır. Oyunun açılışında; bir adet "isteka topu" olarak anılan beyaz top , 15 tane kırmızı top ve bunlara ilaveten birer tane 6 farklı renkte top vardır.
Masa temizlendiğinde topların puanlarına ve cezalara göre rakibinden çok puan alan oyuncu o çerçeveyi (eli) kazanır. Oyun, önceden kararlaştırılan set sayısı kadar oynanır ve en çok seti kazanan oyuncu galip gelir.

Snooker'da amaç; bütün topları veya rakibinden daha çok topu kurallar uygun olarak ceplere sokmak ve daha yüksek puan yapmak.

Oyun on beş topla oynanır (üzerlerinde numara yok hepsi kırmızı bunlara reds deniyor), diğer tarafta altı tane renkli top vardır ve onlarda numarasızdır ve bunlar colors olarak çağrılır. Bunun haricinde bir tane ana top vardır ve onu white top olarak çağırırlar. 

Her topun ayrı bir puanı vardır ve puan sıralaması şu şekildedir;

 Kırmızı: 1
Sarı: 2
Yeşil: 3
Kahverengi: 4
Mavi: 5
Pembe: 6
Siyah: 7




Topların dizilişi resimde gösterilmiştir. Beyaz top (Cue Ball) Yarım daire üzerinde herhangi bir yere konularak önce kırmızı topların bulunduğu kümeye temas etmek kaidesiyle açılış vuruşu yapılır.

Oyuncu bir kırmızı top soktuktan sonra kendi seçeceği bir renkli topu sokmak durumundadır. Renkli topu sokabilirse, oyuna tekrar kırmızı toplardan birine atış yaparak devam eder. Soktuğu her renkli top kırmızı toplar tamamen bitmedi ise tekrar yerine konur. Ancak ilgili renkli topun yeri başka bir top tarafından işgal ediliyorsa, bu durumda en yakın renkli topun ait olduğu müsait bir yere konur. Yani, kırmızı topların tamamı deliklere girene kadar sırayla bir kırmızı bir renkli top atılır. Oyuncu son kırmızı topu deliğe soktuktan sonra kendi seçeceği bir renkli topa oynar. Bu atışı başarması halinde, renkli topları sıra ile küçükten büyüğe doğru önce Sarı, sonra Yeşil, Kahverengi, Mavi, Pembe ve Siyah topları sokar.

Oyun Kuralları
  Oyun sırası gelen oyuncu herhangi bir kırmızı topa vurmak zorundadır.

  Bir vuruşun geçerli olabilmesi için:
  - Beyaz topu deliğe sokmamış olmanız gerek.
  - Beyaz topun ilk önce kırmızı topa vurması gerek.
  - Sadece kırmızı toplar deliğe girmiş olması gerek.
  Bunun dışında ne olursa olsun faul olur.

  Kırmızı toplar üzerinde yapılan vuruşlardaki kurallar:
  - Eğer kırmızı toplar deliğe sokulamadı ise rakibinin sırası gelmiş demektir.
  - Eğer oyuncu kırmızı topları deliğe soktu ise o kadar puan alır.  Bu oyuncunun sonraki hareketi renkli toplara vurmaktır.

  Bir vuruş , eğer sonraki geçerli top bir renkli top ise bu şu durumlarda geçerlidir:
  - Beyaz topun deliğe sokulmamış olması lazım.
  - Eğer hala kırmızı top varsa sonra beyaz top önce renkli topa vurursa.
  - Eğer başka kırmızı top kalmadıysa renkli toplardan en düşük puanı olana ilk vurulacaktır.
  - Sadece beyaz top tarafından ilk vurulan top deliğe girmişse.
  Diğer vuruşların hepsi fauldur.

  Renkli toplara vurulduğunda hangi zamanlarda geçerlidir:
  - Eğer hiç bir top deliğe sokulmamışsa sonraki oyuncu rakibindir.
  - Eğer renkli top deliğe sokulmuş ise, renkli topun puanı kadar oyuncunun puanı yükseltilir. Oyuncunun sonraki hedefi kırmızı toptur. Eğer masada kırmızı top yoksa sonraki top en düşük puanı olan toptur.

Oyun Bitişi

  Eğer masada sadece siyah top ve
  - Sonraki legal vuruşla siyah top deliğe sokulmuş ise.
  - Sonraki vuruş faul ise.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder