26 Şubat 2016 Cuma

Doppelganger Olgusu

** Almanca çift-gezer anlamında bir kelime olup (doppelgänger) bir kisiye aşırı derecede benzeyen kanlı canlı bir başkası anlamında kullanıldığı gibi, kişinin gördüğü ve şizofrenisine delalet eden kendisine aynen benzeyen hortlak anlamında da kullanılır. edgar allan poe'nun william wilson hikayesi buna örnektir.

** yaşayan bir kişinin eş ruhunu taşıdığı düşünülen ve yalnız o kişiye görünen hayalet.

** tam olarak türkçe karşılığı bulunmayan, ingilizce'ye de almanca'dan geçmiş olan "kötü ruhlu hayali ikiz" diye tanımlayabileceğimiz bir kelime. freud'un alter ego * diye tabir ettiği şey.

** çizgi filmlerde karakterimizin sol omzunda belirip kötü kötü fikirler sunan karanlık adamcıktan farklı olarak doppelganger, zaman zaman beliren değil her zaman olan ama aslında hiç olmayan bir kişilik, bir gölgedir. bu ikinci benliğin sadece kişinin kendisine göründüğü söylenir. kendi kendine konuşan birini gördüğünüzde biliniz ki o aslında doppelgangerı ile konuşuyor olabilir. şizofreni belirtisidir. fazla düşünüldüğünde insanı korkutmakla kalmayıp her yerde ikinci benliğini aramasına sebep olabilir. fakat kendisi çağırmakla gelmez, sadece istediği zaman görünür. ölümün habercisi olarak da bilinir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder