19 Haziran 2015 Cuma

Erasmus "Deliliğe Övgü "

Seni senden daha iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Sözler, zihni en çarpık biçimde yansıtan aynalardır. Hangi erkek, gerçek bir bilge gibi hareket edip ilk iş olarak evliliğin sakıncalarını önceden görebilseydi, boynuna o yuların takılmasına izin verirdi? aynı şekilde kadınlar çocuk doğururken katlanacakları sancıları ve yaşayacakları tehlikeleri, çocuk büyütürken çekeceği sıkıntıları tam olarak bilseydi bir erkeğe nasıl karşılık verirdi? Yani varlığınızı evliliklere borçlusunuz. Evlilik kurumu da varlığını çılgınlık tanrıçasına. Bir de unutkanlık tanrıçasının yardımları olmasaydı o acı tecrübeyi bir ekz yaşamış olan hangi kadın tekrar çocuk doğurmayı göze alabilirdi? " Mutluluk aklın bittiği yerde başlar " 

                                                                  *****

İnsan yaşamının en mutlu ve herkes için en eğlenceli çağı çocukluktur. Gelip geçici olan gençlik çağının uzatmanın ve yaşlılığın acımazsız etkilerinden uzaklaşmanın tek yolu delilikten geçer. Kadınlar akılsız yaratıklardır. Ne kadar gizlemeye çalışırlarsa çalışsın akılsızdırlar. Ayrıca kadınların tüm yaşamları boyunca en arzu ettikleri şey erkekler tarafından beğenilmektir. Erkeklerin kadınlara katlanmalarının tek nedeni onlardan alacakları hazdır. O haz da delilik değil midir?

                                                                *****

Ne tür karaktere sahip olursa olsun ciddi hatalar yapmak her insanın doğasında vardır. Erkeği kadına kadını da erkeğe bağlayan, evlere huzur getiren, ilişkilerin devamını sağlayan güç delilikten başkası değildir. Deliliğin tadı gözleri kör eder ve yaşamı onlar için çekici kılar. İnsanın başkalarından saygı görebilmesi için önce kendine saygı duyması gerekir. Mutluluk büyük oranda insanın kendisi gibi olmasına bağlıdır.

                                                              *****

Utanç, onursuzluk, hakaretler sizin onlara aldırış ettiğiniz oranda size zarar verebilir. Aldırış etmezseniz size hiçbir zararını göremezsiniz. Bilimlerle hiç alakası olmayan ve doğayı kendilerine rehber edinenler de tartışmasız en mutlu insanlardır. Biz kendi sınırlarımızın farkında olduğumuz ve fazlasına göz dikmediğimiz sürece doğa bizi mutlu kılmaya devam edecektir. Onun işine müdahale edilmediğinde her şey daha güzel olacaktır.
                                                           *****

İlahiyatçılar kendilerini beğenmişlikleri sayesinde göğün üçüncü katında yaşadıklarına inanırlar. İnsanların geri kalanlarına tepeden bakarlar. Bununla yetinmeyip hiçbir zaman bilinemeyecek olan gizemleri kendi işlerine geldiği gibi açıklamaya koyulurlar. Cehenneme bile sanki yıllarca kalmışlar gibi ince ayrıntısına kadar anlatmaktan büyük haz alırlar. İnsanlar onlara efendimiz diyerek saygı gösterince kendilerini tanrılara en yakın mertebeye ulaşmış hissederler.

                                                         *****

İnsanların en delisi tüccarlardır. Akılları fikirleri kazanç elde etmektedir ve kazanç tutkularını doyurmak için en iğrenç yollara başvururlar. Bütün ömürleri yalan, yalan yere yemin, hırsızlık, hile, aldatma ile geçer.

                                                        *****

Delileri övenler deliler, cahillere hayran olanlar cahillerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder