12 Haziran 2015 Cuma

Nazca çizgileri

Güney Peru'daki Nazca Çölü'nde bazı canlı biçimlerini ya da çeşitli geometrik biçimleri betimler tarzda yere çizilmiş, bazıları kilometrelerce uzunlukta olan çizgilere verilen genel addır.
12. yüzyıldaki İnka uygarlığından eski oldukları kesindir. Yapılan Karbon-14 testlerine göre ;
MÖ 200 ile  MS 700 arasında tarihlendirilmektedirler. Bazılarının takvim ya da gökbilimle ilişkili olduğu, bazılarının ise doğa ayinlerinin bir parçası olarak yapıldığı sanılmaktaysa da, ne amaçla yapıldıkları hakkında kesin bir veri elde edilememiştir. Bölgenin aşırı kurak iklimi, bu çizgilerin bugüne değin bozulmadan kalmasında yardımcı olmuştur. Nazca çizgilerinin yüksekten bakılmaksızın muntazam bir şekilde çizilmeleri, kimilerine göre, olanaksızdır. Lond İsland üniversitesinden Dr. Paul Kosok, çizgilerin astronomik önemleri olacağını düşünerek

22 Haziranda Güney yarım küresinin kış dönemine girdiği gün, çölü ortasında durup güneşin battığı anda çizgileri incelemişti. Çizgilerden biri güneşin ufka değdiği anda bulunduğu noktayı tam olarak gösteriyordu. Sonra diğer çizgileri incelediğinde Astronomların anlayabileceği anlamları olduğunu öğrendi.
Çizgiler; gezegenlerin - güneşin - ayın ve bazı yıldızların yollarını işaret ediyordu. Kosok, çölün ortasındaki çizgilerin dünyanın en büyük astronomi kitabı olduğu kanısına varmıştı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder