3 Mayıs 2016 Salı

Aspartam Tatlandırıcı

Aspartam bildiğimiz şekerden 180 kat daha güçlü olan yapay bir tatlandırıcıdır. Genellikle Equal ve NutraSweet markaları altında bilinirler. Bu madde başta diyet gazlı içecekler olmak üzere 6000’den fazla besin ürününde bulunur.

1965 yılında gastrik ülserin tedavisi için çalışma yapan bir kimyager tarafından bulunmuştur. Elmhurst Üniversitesinin çalışmalarına göre aspartam, fenilalalin ve aspartik asit adındaki iki amino asitten oluşmaktadır. Bu tatlandırıcı hiç kalori içermez. Bu madde kendini dildeki tat reseptörlerine bağlayarak tüketen kişide şeker alımına benzer tatlı bir his uyandırmaktadır.

Aspartam vücuda girdiğinde kanserojene, nörotoksine (sinir sisteminde tahribata neden olan zehir) ve bir eksitoksine (sinir hücrelerini ölümüne neden olan toksik madde) dönüşüyor.

Aspartamın sebep olduğu ve bilimsel olarak belgelenmiş semptomlardan bazıları: baş ağrısı, baş dönmesi, migren, nöbet, uyuşma, bulantı, kas spazmları, deri döküntüleri, kilo artışı, depresyon, uykusuzluk,yorgunluk, anksiyete belirtileri,sinirlilik, çarpıntı,  tat kaybı, görme bozuklukları, işitme kaybı, nefes zorluğu, konuşma bozukluğu, tat kaybı, vertiigo, tinnitus (kulak çınlaması), hafıza kaybı ve çeşitli eklem ağrılarıdır.
Aspartamın yan etkilerini inceleyen araştırmacılara ve doktorlara göre beyin tümörleri, epilepsi,MS, kronik yorgunluk sendromu, Mental gerilik, Parkinson, Alzheimer, lenf kanseri, lösemi, diyabet, doğum kusurları ve fibromialji gibi sağlık sorunları aspartam kullanarak tetiklenebilir ya da ağırlaşabilir.

Aspartam içeren Gıdalar ve tatlandırıcılar

-Şekersiz çikletler, şekerlemeler, nane şekerleri, Çikolatalar, reçeller -Kahvaltı gevrekleri, yoğurt, meyveli yoğurtlar, hazır tatlılar, çikolatalı-meyveli sütler,dondurmalar, kakaolu içecekler-Soslar, tatlı soslar, marmelatlar ve ketçaplar.- Bazı çaylar, kahve şurupları,hazır kahveler, tatlandırılmış soğuk çaylar, tatlandırılmış sular ve proteinli besleyici içeceklerin pek çoğu.-Diyabet hastalarının kullandıkları pek çok madde aspartam içeren gıdalar arasında sayılabilir.-Diş macunları ve gargaraları.

Aspartam içeren ilaçlar:

Çiğnelebilir vitaminler, suda eriyen vitaminler (Redoxon), vitaminler (özellikle hamilelere verilen ve demir eksikliği tedavisinde kullanılan Maltofer, Bonmega Kalsiyum+D3, menopoz sonrası kemik kaybını önlemek için verilen Bonenorm), romatoit artrit ve osteoartrit ilaçları (Berkofen), mükolitikler yani balgam sökücüler (Asist, Mucocure, Muconex), laksatifler, soğuk algınlığı ilaçları (Pir Hot D, Gribex, pediyatrik üst solunum yolu enfeksiyonu için kullanılan Spectracef), pastiller, migren ilaçları (Maxalt), antibiyotikler (Zinnat, Augmentin, Texef), demans ilaçları (Emaxin), antidepresanlar (Eslong), anksiyolitikler (Xanax).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder