3 Mayıs 2016 Salı

Neocon

Neocon, Neoconservatism yani yeni muhafazakarlık anlamına gelen kelimedir. Neocon olarak ifade edilen grup aslında çok yakın zamanda ortaya çıkmış bir gruptur. Yeni muhafazakarlık Amerikan siyasetinde 11 eylül saldırılarından sonra orta çıkan muhafazakarlaşmayı ve kısmen agresifleşmeyi temsil eder.
Yeni muhafazakallık temelde, Amerikan dış politikasının 11 eylül saldırılarından sonra önleyici saldırı ve önleyici savaş stratejileri geliştirmesi doğrultusunda Amerikan değerlerinin küresel anlamda yayılmaya çalışılmasıdır.
Neoconlar özellikle güçlü basın organları vasıtasıyla toplumla iletişimlerini üst düzeyde tutmakta; fikirlerini, planlarını ve projelerini  halka ve ilgililere duyurur. Neoconların Amerikan sermayesi içerisinde ve aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri siyaseti içerisinde güçlü bir ağırlığı bulunmaktadır.
Neoconların genel felsefesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin savunduğu birey özgürlüklerinin ve toplumsal hakların küresel anlamda gerekirse zorla dayatılarak dünya genelindeki bütün toplumlara yayılmasıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder