ya da hazır bulunmak anlamına gelmektedir.
16. yüzyılın sonu ve 17. yüzyılda saburau kelimesinin yerini samuray kelimesi aldı.
Samuraylar, askeri sınıfın birer üyesiydi. “Daimyo” olarak bilinen Japonya’nın feodal lordlarına bağlı savaşçılardı. Bu savaşçılar “Bushido” veya Savaşçının Yolu denilen eşsiz bir etik kodu ile yaşadılar. Bu felsefelerine göre ustalarına sadık kalmak, sert bir öz disiplini korumak ve etik davranmak bu felsefenin en önemli noktalarıdır. Ok, mızrak, tüfek gibi çeşitli silahlar kullanırlardı. Ama onların en ünlü silahı sembolleri olan kılıçtı.
Japonların iyi bilinen etik uygulamalarından biri de, yenilgiden sonra kendi kılıçları ile mide yada karınlarını keserek intihar etmeleridir. Samuraylar Bushido felsefesiyle ölüm korkularını yenmişlerdir. Buna “Seppuku” denir. Ancak bizim bildiğimiz terim ‘Hara-Kiri’ terimi, aslında çok kaba bir terimdir. Samurayların yükselişe geçişi Japon tarihinde “Heian dönemi” olarak bilinmektedir ve 794 -1185.yılları arasındadır.
Bushido, savaşçının yolu demektir. Samuraylar, Bushido'nun etik kuralları doğrultusunda hayatlarını yaşamaya inanırlardı. Bushido, üstada saygı, öz disiplin ve saygı, ahlaklı davranış gibi konuların üzerinde durur. Bushido'yu, sadakat, kendini feda etme, adalet, utanç, saflık, mütevazılık, savaşçı ruh ve de onuru öne çıkaran bir yaşam felsefesi olarak da görmek mümkündür.
Bushido, samuraylar için bir yaşam biçimi gibidir. Bir samuray imparatoruna, efendisine bağlılık duyar. Güvenilir ve dürüst kişilikleri vardır. Tüm samuraylar maddiyata önem vermeden tutumlu bir yaşam sürerlerdi. Bunların yanında önem verdikleri şey onur ve gururdu. Onlar gerçek kahramanlıkların adamıydı. Samurayların ölüm korkusu yoktu. Hiç çekinmeden savaşa girebilirlerdi ve savaşta ölmek ise ailesine ve efendisine onur verirdi.
Bushido’nun 7 Erdemi
Jin 仁 : Hayırseverlik ve şefkat
Gi 義 : Doğruluk ve adillik
Rei 禮 : Saygı
Yuu 勇 : Cesaret
Makoto 誠 : Dürüstlük ve içtenlik
Meiyou 名窯 : Onur
Chuugi 忠義 : Sadakat ve görev bilinci
Samurayların Savaş Stilleri;
Samuraylar kenjutsu (kılıç kullanma sanatı) ve iaijutsunun (kılıç çekme sanatı) yanı sıra jujutsu ve kyudoda uzmanlardı. Kenjutsuda 3 tür kılıç kullanılırdı; bu kılıçların boyları en uzundan en kısasına doğru şu adlarla adlandırılır: katana, vakizaşi, tanto. Tanto neredeyse bir bıçak boyutundadır. Samuraylar katana ile vakizaşiyi beraber taşırlardı. Vakizaşi eş kılıç olarak kullanılırdı ve avantaj sağlardı mücadelede. Uyudukları zaman yastığın altına saklarlardı vakizaşilerini. Tanto ise iç savaş döneminde kullanılmıştır özellikle, kesici olarak kullanılmaktan ziyade delici olarak kullanılmıştır.
En ünlü samuraylar:
Miyamoto Musashi, Minamoto Tametomo, Tomoe Gozen, Kusunogi Masashige, Honda Tadakatsu, Date Masamune, Tokugawa Ieyasu, Takeda Shingen, Toyotomi Hideyoshi , Mori Motonari, Minamoto Yorimoto, Minamoto Yoshitsune ve Oda Nobunaga’dır.
Kadın samuraylar ise genelde naginata adlı uzun bir sopaya takılmış ucu kıvrık bir bıçak ile savaşırdı. Naginatada ustalaşmış en ünlü samuraylar Tomoe Gozen ve Hangaku Gozen’dir. Tomoe Gozen aynı zamanda usta bir okçu ve kılıç ustası olarak da bilinir. Kadın samuraylar aynı zamanda evlendiklerinde, kaiken adlı çift tarafı keskin bir bıçak taşırdı. Bu bıçak, katana ve vakizaşinin uygun olmadığı zamanlarda kişinin kendisini koruması için bulundurulurdu, savunma amaçlıdır.
Samuraylar aynı zamanda iyi okçulardı. Kyudo okçuluk sanatıdır. Bununla beraber yakın dövüşte de ustalardı. Jujutsu, judo ve aikidonun atası sayılan Japon yakın dövüş sanatıdır.
Samuray felsefesi çok gelişmiştir ve öğretileri herkes tarafından saygınlık görür. Samuraylar strateji, planlama, savaş zanaat ve sanat gibi çeşitli konularda eğitim alırlardı. Birçok Samuray savaşçısı aynı zamanda kaligrafi ve şiir ustasıydı. Son olarak;
Samuray olmak için 12 adım;
- Uğruna yemin edeceğin bir Daimyo ( soylu lord ) bul. Samurayın hayatını adayacağı bir efendisi olmalı.
- Çalış. Savaş sanatı ve Uzak doğu dövüş sanatlarında sınır tanımadan bütün teknikleri öğren. Kendini şiir ve kültürünü öğrenmeye, mükemmelleştirmeye ada. Gücün nerede ve hangi kuvvetlerde kullanılması gerektiğini öğren.
- Bushido' nun 7 erdemini öğren. Bu erdemleri şekillendirmek için bütün çabanı ortaya koy.
- Feodal Lorduna yeminini resmi bir seramoni ile yap. Lordun bunun sonunda sana Daisho kılıcını verecek ve onu onurla yanında taşıyıp koruman gerek.
- Lorduna her zaman itaat et. Doğrulukta ona yardım et. Görevin onurun olsun. onu körü körüne takip etme. Her düşüncesini sorgulayabilir ve tartışabilirsin.
- Kendini korumaktan aciz olanları koru.
- Başkalarına saygılı ve kibar davran. Güç kullanman gerektiğinde uygula.
- Sade bir yaşam sür, aşırı hazzı kontrol altına al. Kazanacağın kişiler ödüller para ile ölçülemez.
- Kişisel davranışlarını kontrol altına al, tepkilerinin sana yön vermesini değil senin onu yönlendirmeni sağla.
- Başkalarının kılıcına dokunmalarına izin verme. O senin statünü gösterir.
- Kararlarını uygulamadan önce düşün. Bir karar aldığında sorgulama ve sonuna kadar uygula.
- Kendini ölüm için hazırla. Bu ister bir savaş alanı olsun ister efendin tarafından sana verilen bir ölüm cezası olsun. hergün bu konu hakkında meditasyonda bulun ve o gün geldiğinde bunu kabullenmekte zorluk çekme.