16 Mart 2015 Pazartesi

İnanılmaz Çekiciliğiyle Muhteşem Av Köpekleri " Pointer & Setter "


Pointer

Duruşuyla avın istikametini gösteren bir İngiliz puanteri.

Yaklaşık olarak 2 yüzyıl önce İtalyan Pointer'i, Tilki Tazısı, Bloodhound, Greyhound, ewfoundland,Setter ve Bulldog cinsi köpeklerin çiftleştirilmeleri sonucu ortaya çıkmışlardır.
Günümüzdeki görünümünü İngiltere`de almış olan pointer, genellikle çeşitli renkler üstüne beneklidir. Omuzdan yere yüksekliği 58,5 - 71 cm, ağırlığı 20,5 - 34 kg arasında değişir. Özellikle koku alma duyusunun güçlülüğü, hızı ve fermasıyla ünlüdür.
Ferma: av köpeklerinin ,özellikle pointer ve seter' lerin ,avın yerini göstermek için heykel kadar hareketsiz durup tek eli kalkık biçimde burnuyla avı gösterir şekilde çakılı kalmasıdır.


Sabırlı,duygulu,zeki,çalışkan her duruma ayak uydurabilen bir köpek ırkıdır. Çocuklarla iyi anlaşırlar,şüpheli bir durum karşısında havlarlar, ancak bekçi köpeği değillerdir.
Adlarını (Pointer: İşaret eden) avın varlığını sezdiği zamanki duruşunu betimler. Heykelsi, hareketsiz duruşu daima gösterişlidir. Yorulmak bilmez. İtaatkardır. Koku alma duyusu olağanüstüdür. çulluk, bıldırcın ya da sülün avına gayet iyi uyum sağlar. Bununla birlikte her türlü avda kullanılabilir. 

Bu köpekler apartman hayatına tavsiye edilmez. En ideali bahçeli bir evdir.

Koku ile avlanan özel bir av köpeği türüdür. Gizlenmiş bir avı fark edince olduğu yerde durur ve meraklı bir " işaret etme " duruşu alır. Başını eğer ve boynunu ileri doğru uzatır. Kuyruğu yatay bir konumda, arkasında dik vaziyette durur. Ön ayaklarından biri, sanki adım atarken sabitlenmiş gibi havada asılıdır. Hayvan bir köpek heykeli gibi tümüyle hareketsiz bir durumda bu pozisyonunu uzun süre koruyacaktır. Yalnızca hafif bir titreme, özellikle de kuyruğun titremesi, o andaki büyük heyecanı ve gerilimi ortaya koyar. Bazen iki Pointer bir takım olarak kullanılır. Tek bir hayvan, işaretinin açısıyla gizlenmiş avın yönünü gösterebilir, fakat mesafesini belirtemez. Gözlerini farklı yönlerden aynı ava diken iki Pointer insan avcılara koordinatları sağlar, onlara yön ve mesafeyi söyler ve avın kesin konumunu belirtir.





Setter

Seter, kuşların yerini bulmakta kullanılan üç av köpeğinin ortak adı.
İlk setter 1500 yılında Fransa’da İspanyol ve Fransız pointerlerler ile spanyöllerin melezleştirilmesiyle  elde edilmiştir. 3 yüzyıl sonra Büyük Britanya’ya getirildi ve burada son derece zeki bir köpek yetiştiricisi olan Edward Lawerack tarafından geliştirildi. Lawerack settere bugün de bilinen güzel bir biçim ve harika bir karakter kazandırdı. Edward Laverack 1877 yılında 79 yaşında ölmüş ve tüm hayatını daha iyi av yapan İngiliz setterlerini yaratmaya ve yetiştirmeye adamış bir avcıdır.

Çok iştahlı olduğu için şişmanlama eğilimi vardır. Evde ve bahçede yaşayabilir. Ancak birkaç saat özgür olabilmek için yüksek çitlerin üzerinden atladığı ya da tüneller kazdığı bilinmektedir.

Kendine has benekli kürkü ile çok güzel ve zarif bir köpektir. Benekler az veya daha yoğun; lekeler ise her boyutta olabilir. Uzun tüyleri düz, ipeksi ve biraz dalgalıdır. İngiliz Setter oldukça nazik, iyi huylu ve arkadaş canlısı bir köpektir. Çocuklarla arası mükemmeldir. Duyarlı yapısıyla sevgiye muhtaçtır. Dışarıda çalışkan ve hareketli evde ise sakindir. Biraz fazla kararlı olabilir. 
İngiliz Setter'in yetenekleri arasında av, vurulan avı getirme, iz sürme, avı belirleme ve bekçi köpekliği sayılabilir. En değerli yeteneklerinden biri, mükemmel koku alma duyusudur. Saatlerce önce geçip gitmiş bir hayvanın kokusunu bile alabilir. Ayrıca, hızlı, yorulmaz, hareketli ve güçlüdür. Her türlü araziye, sularla kaplı olanlara bile, uyum sağlayabilir. Kötü hava koşullarına ve yaz sıcağına dayanıklıdır. Her türlü avda kullanılır ve efendisiyle uyum içinde çalışır.









İngiliz setteri, kolay eğitilebilen,sıcak kanlı ve insanla çalışmaya yatkın,fazla bir eğitim verilmese de sahip olduğu iç güdülerle hemen ava giren,süratli ve dayanıklı,hem sıcakta hemde soğukta yorulmadan ve en öenmlisi standart bir sürati tutturarak av yapabilen,havadan kullandığı keskin bir burnu olan ve fermada çok sabırlı bir köpektir. İşte bu özellikleri İngiliz Setterini dünyanın en çok sevilen fermalı av köpeği yapmıştır.İngiliz Setteri özellikle çulluk avı gibi ormanlık bölgelerde yapılan avlarda bulunduğu ortamla en iyi örtüşen adeta ormana yakışan bir köpektir ve bu söz fazla iddalı da olsa dünyanın en iyi çulluk köpeğidir.

2 yorum:

  1. Merhaba, geçen Mayıs ayından bu yana bulup beslediğim İngiliz Setter cinsi köpek için kulübe almak istiyorum. Ancak, kulübenin hangi ölçülerde olması gerektiğini bilmiyorum. Nette biraz aradım ancak kafam karıştı. Ve buraya üye oldum. Yazılanlara göre kulübe büyük olursa köpek üşürmüş, küçük olursa rahat edemezmiş. Eb doğru kulübeyi almak istiyorum. Sizce benim 4-5 yaş civarındaki Setter için nasıl bir kulübe uygun olur?.. Köpeğe iş yerinde bakıyorum. Kulübe dışarıda olacak. Bu konuda bilginiz var mi?.. Ingiliz Setter yazınca bloğunuzu buldum.

    YanıtlaSil
  2. yardımcı olmak isterdim ama inanın benim bir fikrim yok malesef :) bu köpekleri çok sevdiğim için onlar hakkında bir yazı paylaştım başka kaynaklardan edinerek. isterseniz köpek kulübeleri adıyla arama yapın ve o sitelerden doğru bilgiyi edinin. mesajınızı geç farkettim kusura bakmayın.

    YanıtlaSil