27 Mart 2015 Cuma

Ölümsüzlüğün Peşine Düşen İmparator " Çin Şi Huang "


(MÖ 247 - MÖ 210), İlk Çin imparatoru ve Çin Hanedanlığı' nın kurucusudur.


Çin'in temellerini atan, Çin Seddi' ni tamamlayan ve 7 hanedanı dize getirerek, Çin tarihinin 2000 yıllık köle temelli toplum yapısından sonra M.Ö 221 yılında Çin'i birleştirerek tarihinde ilk olarak merkeziyetçi ve otoriter feodal bir yönetim kurdu.
Hanedan savaşlarına son veren Çin Şi Huang, Birleşik Çin' i yaratmak üzere zalim ve acımasız bedeller ödeten biri oldu. Ölüm konusunda takıntısı vardı ve yaşam iksirini bulmaları için 8000 kişiyi görevlendirmişti. Öteki dünyayı yönetmek arzusunu hiç kaybetmedi ve kendisine yer altında bir mezar hazırlatan imparator dünyanın en büyük mezarını da inşa ettirmiş oldu.
Mezar,Toprak Askerler ( Terakota Ordusu ) denilen kilden yapılmış asker heykelleri ile korunuyordu. MÖ 246 yılında başlanan mezarının inşası 30 küsür yıl sürmüş, inşaatta 700 bin kişi çalıştırılmıştır. Boyları 1.83-1.95 santimetre arasında değişen bu heykel askerlerin her birinin yüz ifadesi farklıdır. Kazı alanında çoğu hala toprak altında 8000 asker, 520 atıyla birlikte 130 savaş arabası, 150 süvari atı bulunduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca,Terakota askerlerle birlikte bulunan silahlar bozulmamaları için kromla kaplanmış ve bu sayede 2 bin yıl geçmesine rağmen keskinliklerini kaybetmemişti.

İmparator M.Ö 213 yılında kendi hanedanlığı olan "Çin Tarihi" dışında tüm kitapları ve en önemlisi ise Konfüçyüs' un tüm eserlerini yaktırdı. Kitapları saklayan keşişileri astırdı, işkence yaptı.
Siyasal alanda  "Fenferg Sistemi" yani imparator öldükten sonra veraset yoluyla ülke topraklarının çocuklarına parçalanması' nın yerine "Jun Xian Sistemi" yani toprakları kısımlara ayırarak yönetme biçimini getirdi.Bu sistemle birlikte ülke toprakları 36 şehire onlarda ilçelere ayrıldı ve burda yönetime gelen kişileri bizzat imparator görevlendirir ve görevden alırdı. Bunula birlikte geleneksel babadan oğula devretme sistemi kalkmış oldu. Çin Hanedanı tarafından başlatılan bu merkeziyetçi yönetim biçimi ondan sonra 2000 yıl süren feodal rejimde varlığını devam ettirmiş ve ülke yönetiminde kökleşmiştir. Hatta günümüz Çin'indeki çoğu şehrin ismi 2000 yıl kadar önce Çin Hanedan'ı tarafından verilmiştir. İmparatorun mezarı ve toprak askerleri 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne alınmıştır.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder