8 Mart 2015 Pazar

Taipan

Büyük, hızlı ve oldukça zehirli bir Avustralya yılanıdır.
En ölümcülü olmamasına rağmen dünyada karada yaşayan yılanlar arasında en güçlü zehre sahip olanıdır. Taipanın bilinen üç türü vardır: kuzey Avustralya ve batı kıyı bölgelerinde bulunan kıyı taipanı, daha az yaygın olan ve Alice Springs ve Uluru bölgesi dışındaki merkez bölgelerde bulunan inland taipan ve yakın zamanda keşfedilen üçüncü tür Oxyuranus temporalis.
Taipanlar 2 m ile 3.6 m arasında bir uzunluğa ulaşabilirler. Kıyı taipanı solgun koyu kahve rengi ve sönük krem rengi dir, yavruların rengi daha açık olur. Papua taipanı siyah veya morumsu gridir ve sırtında bakır renkli bir çizgi bulunur.
Taipanlar genellikle saldırgan değildir, düşmanla olası bir karşılaşma sonrasında tahrik edilmedikleri sürece kaçmayı tercih ederler. Yılan herhangi bir tehdit hissettiğinde ön tarafını kaldırıp vücudunu "S şekline" sokar ve kuyruğunu titretmeye başlar.
Taipanların zehirleri bütün yılanlar içinde en etkili olanlardan biridir. Inland taipanın zehri ise en etkili olanıdır.
Taipanın zehri kas zayıflamasına ve felce sebep olan güçlü presinaptik nörotoksin içerir. Zehrin içeriğinde ayrıca pıhtılaşmayı engelleyerek kan kaybına sebep olan prokoagülan ve kas hücrelerinde yıkıma sebep olan miyotoksin bulunur. Taipan ısırıklarının %90'ı önemli zehirlenmelerle sonuçlanır ve acil panzehir tedavisi gerektirir.
Bu yılanın zehrinde tıp dünyasına çok yardımcı olabilecek bir protein bulunmuştur. Factor x isimli bu protein kanda pıhtılaşmayı sağlıyor. Bu konu üzerinde özenle çalışmalarını sürdürmekte olan Liam St Peter " avustralya yılanları çoğunlukla iki kez saldırır, birinci saldırıda bol miktarda kurbanına zehir enjekte ederek, ısırdığı yerde geniş bir bölgeyi ansızın kapsayacak şekilde pıhtılaşma meydana getirir bu birinci çesit zehir bol factor x , ihtiva ediyor. ikinci saldırıda nurotoksin içeren zehrini enjekte ediyor ve felce uğratarak kurbanını zararsız hale getiriyor" diyerek açıklamasını veriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder