Amerikalı ve Çinli bilim adamlarının araştırması, idrar ve klorun birleşiminin ciddi kimyasal tepkimelere yol açtığını gösterdi.
Bilim adamları Çin'deki bazı havuzların suyunu inceledi ve sularda, çoğu insan idrarından kaynaklı, yüzde 68'e kadar ürik asit bulunduğunu saptadı.
İdrarda bulunan bu organik bileşenin suda çözünebilen, zehirli, keskin kokulu, renksiz bir gaz olan siyanojen klorürün bir alt ürünü olduğunu belirten bilim adamları, klorla birleşen idrarın tehlikeli bir gaz olan trikloramine dönüştüğünü vurguladı. Bilim adamları bu durumun da başta ciğerlere olmak üzere, kalbe ve merkezi sinir sistemine zarar verebileceğine dikkati çekti.
Profesyonel yüzücülerin bronşlarından alınan doku örneklerini de inceleyen bilim adamları, bunlarda astım hastalarınınkinden daha ciddi iltihaplara rastladı.
CS Environmental Science & Technology dergisinde yayımlanan bir araştırma makalesine göre idrarımızın bir parçası olan ürik asit ile havuzların meşhur "klor" elementi hiç de uyumlu değildir. Purdue Üniversitesi'nde İnşaat Mühendisliği Bölümü profesörlerinden Ernest Blatchey, havuz kimyası üzerine neredeyse 10 senedir araştırmalar yürütmektedir. Çin Tarım Üniversitesi'nden Jing Li ile ortaklık yapan Dr. Blatchey, ürik asit ile klor arasındaki tepkimenin 2 önemli yan ürünü üzerinde araştırma kararı aldı: siyanojen klorid ve trikloramin.
Bu kimyasallar birçok nedenle ve kimyasal yolakla oluşabilmektedirler; ancak bu araştırma, bu önemli kimyasalların oluşumundaki esas suçluyu tespit ediyor: ürik asit. Peki ürik asit nereden geliyor? İnsan idrarından. Dr. Blatchey, araştırmasıyla ilgili şunları söylüyor:
"Bu araştırma, yüzme havuzlarına işeme ile sağlığa zararlı bu kimyasalların üretimi arasındaki ilişkiyi ortaya koyan ilk bilimsel araştırmadır. Siyanojen klorid çok toksik bir kimyasaldır ve hatta kimyasal sihah olarak savaşlarda kullanılmıştır! Trikloramine maruz kalmak ise solunum yollarını rahatsız eder ve deri ile gözlerin yanmasına neden olur."
"Tıbbi veriler arasında havuza girme sonrasında hem siyanojen klorid, hem de trikloramine maruz kalmanın sonucunda oluşabilecek zehirlenmenin semptomlarıyla uyumlu vakalara rastladık."
Dr. Li bunu şöyle izah ediyor:
"Ürik asit çok aktif bir bileşiktir. Klorin ile temas ettiği anda kimyasal tepkime başlayacaktır."
Üstelik bu tepkimeye çok sık rastlanıyor. Ortalama bir yüzücü, havuza işediğinde, suya 30-80 mililitre arasında ürik asit katmaktadır. Klorin de havuzların vazgeçilmez bir kimyasalı olduğundan, bu ikisinin tepkimesi, havuza çiş yapma geleneği devam ettikçe muhtemelen daha uzun bir süre devam edecektir. Peki ne yapmalı? Havuza girmeyecek miyiz? Dr. Blatchey buna da cevap veriyor:
"Bu durum beni havuza girmekten alıkoyamaz. Ancak artık bu konuda daha bilinçliyim. Kabul etmek zorundayım: ben de yüzüyorum ve ben de havuza işemiştim. Ama artık yapmıyorum. Dolayısıyla siz de yapmadan önce bir kez daha düşünün."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder