23 Ocak 2015 Cuma

Çigong

QiGong (Çigong) veya Çikung belirli fiziksel hareketleri veya hayalle birleştirilen nefes tekniklerini kullanarak bedenin enerji dengesini düzenleyen Çin tıbbının ve savaş sanatlarının bir parçası olan Çin kaynaklı biyoenerjetik/enerjetik egzersizlerin genel adıdır.
Vücut için oldukça faydalıdır ve Alternatif tıp uygulamalarının arasında yer almaktadır. Kelime, yaşam enerjisi anlamına gelen Çi ile çalışma ve inceleme anlamına gelen etkinlik yani Gong (ya da Kung) kelimesinin bir araya gelmesinden türetilmiştir.
Çigong iyileştirme egzersizleri, nefes teknikleri, meditasyon ve masajdan oluşur. Bunların hepsi de Çi'yi vücutta toplamayı hedefler. Ancak Çigong yapmanın püf noktası zihninizdeki tüm zararlı düşüncelerden kurtulmak olacaktır. Zihin ve beden bütünlüğü çok önemlidir, zira sağlam kafa sağlam vücutta bulunduğu gibi bunun tam tersi de geçerlidir.
Tıpkı akapunktur gibi pek çok rahatsızlığa karşı alternatif tıp yöntemi olarak kullanılmaktadır. Akapunktur da meridyen denilen Çi' nin dolaşım kanallarına iğneyle manipüle yapılırken Çigong da iğne kullanmaksızın bir takım bedensel duruşlar ve nefes teknikleriyle tedavi gerçekleştirilir.
Her iki teknikte Çi' nin bedende yeterince bulunması ve serbestçe akması hedeflenir.

Çi =          yaşam enerjisi
gong =      çalışma, incelme

Çin düşüncesine göre; "Çi" evrenin temel yaşamsal enerjisidir. Havada, suda, güneş ışığında mevcuttur. Fakat en çok havadan alındığına inanılır. Çünkü vücut havayı her şeyden daha çok kullanır. Çi, vücutta meridyen adı verilen kanallar yoluyla dolaşır. 12 asıl organa karşılık gelen 12 temel meridyen vardır. Bu organlar; akciğer, kalın bağırsak, karın, dalak, kalp, ince bağırsak, idrar torbası, böbrek, Karaciğer, safra kesesi, kalp zarı. Her organ birbirleriyle ve duygularla etkileşim halindedir. Çiçong sistemi ve teknikleri, meridyenler boyunca enerji dengesini ve akışını geliştirmek ve miktarını arttırmak içindir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder