13 Ocak 2015 Salı

Karbon 14 Testi

bu test bir buluntunun yaşını saptamaya yarayan bir yöntemdir. Radyo-karbon testi, canlılara ait tüm kalıntılara uygulanabilir. Bu kalıntılar; deri, kumaş, tahta, kemik gibi kalıntılardır.
Bitkiler ve hayvanlar yaşamları boyunca dışarıdan aldıkları besinlerle birlikte karbonun 14 numaralı izotopunu da alırlar. Fakat canlılıklarını yitirdikten sonra dışarıdan karbon alımı durur ve radyoaktif olan karbon 14 bozulduğu için kütle içerisindeki miktarı zamanla azalır. Bulunan fosiller içerisindeki karbon 14 izotoplarının miktarını ölçmek izotopun yarı ömrüyle birlikte fosilin hayata veda ettiği tarihi tespit etmektedir.
Karbon 14 izotopu radyoaktif olup, yarılanma süreci 5730 yıldır. Karbon 14' ün kararlı karbon izotopu olan C-12' ye oranı, canlının ne kadar süre önce öldüğünü gösterir. Ayrıca karbon 12' nin daha yaygın olması daha az orandaki karbon 14' e oranıyla ölçülür. C-12 kararlıdır. C-14 karbonu ise kararsız bir elementtir. Canlı öldüğünde C-14 değişmeye, azalmaya başlar. Her 5730 yılda bir başlangıçtakinin yarısı kadar karbon 14 kalır. Bu sebeple bir kalıntının yaşı C-12' nin C-14' e oranı hesaplanarak bulunur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder