18 Ocak 2015 Pazar

Büyük Çin Kıtlığı

1958-1961 yılları arasında sürmüş Dünya' nın en büyük kıtlıklarından biridir. Çin' in başında Mao Zedong bulunuyordu. Ülkesini hızla güçlendirmek istemiş, " Büyük Atılım " isimli bir proje geliştirmiş, ancak projenin başarısızlığı milyonlarca insanın ölmesine sebep olmuştur.
Kıtlığın sebeplerinin başında " Büyük Serçe Kampanyası " gelmektedir. Serçeler tahılların tohumunu yediği ve tahıl oranını düşürdüğü için 8 milyon serçe öldürülmüş, ancak kuşların ölmesi böceklerin orantısız çoğalmasına neden olmuştur. ortaya çıkan devasa çekirge sürüleri tarlaları mahvetmiş, hava koşullarındaki kötüleşme kıtlığa neden olmuştur. Bunun üzerine yiyecek bulamayan insanlar hayvanları, ağaçları, biitkileri ve son olarak ta insanları ve ölüleri yemeye başlamışlar. Özellikle de savunmasız çocukları.
Bu büyük kıtlığın sonucunda Resmi Devlet verilerine göre 15 milyon insanın öldüğü kayıtlara geçse de gerçekte bu rakam 45 milyon insanın açlıktan ölmesine sebep olmuştur. Mao, bu olaydan sonra görevini bırakmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder