1916-1923 yılları arasında ortaya çıkmış bir kavram. Tristan Tzora ve arkadaşlarının İsviçre Zürih' te ortaya çıkardıkları bir akım. 1918' de Berlin' de, 1923' de Paris' de.
Dil ve estetik kurallarını, bunların denetlenmesini, mantık zincirlemesini tanımaz. Sözcük anlamlarına değer vermez. Alabildiğine bağımsız çağrışımlarla ilkel ve doğrudan doğruya anlatım biçimini arayan bir çığırıdır. Dada ve Dadacılık 1. Dünya savaşı yıllarında başlamış kültürel ve sanatsal bir akımdır. Dada, dünya savaşının barbarlığına, sanat alanındaki ve gündelik yaşamdaki entellektüel katılığa ve erotizme bir protesto olmuştur. Mantıksızlık ve var olan sanatsal düzenlemelerin reddedilmesi dadanın ana karakteridir.
Bu akım, dünyanın, insanların yıkılışından umutsuzluğa düşmüş, hiçbir şeyin sağlam ve sürekli olduğuna inanmayan bir felsefi yapıdan etkilenir. 1. Dünya savaşının ardından gelen boğuntu ve dengesizliğin akımıdır. Dadacılar estetik değerlere karşı çıkar ve burjuvazinin tiksinçliğini, berbatlığını dile getirirler.
Çıkardıkları en önemli dergileri 1919' da yayımlanan "Dö Literatür"' dür. 1922 sonrasında etkinliği zayıflayan dadacılık daha sonra Gerçeküstücülüğe ( sürrealizme ) yönelmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder