Beyinde mercimek tanesi büyüklüğünde olan Epifiz ( pineal bez ) bezinden salgılanır.
Vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Vücuttaki seviyesi geceleri artar ve gündüzleri düşer. Genellikle gece 23:00 ten sabah 5:00 e kadar salgılanır. İnsan vücudunun biyolojik saatini korur, ritmi sağlar. Bu hormonun güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Bu nedenle genellikle kanser hastalarının karanlık ortamlarda yatırılması istenir. Karanlıkta uykunun gelmesini sağlar bu hormon. Hücreleri yeniler, bağışıklık sistemini düzenler, Antioksidandır ve yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır. Bu hormonun salgılanması gece 2 ila 4 arasında en yüksek değerlere ulaşır. Işığı sevmez. Çocukların odasından gece lambalarını kaldırmak önerilir. Görme engelli kişilerde melatonin salgısı fazladır. geceleri her yerin ışıl ışıl olması olumsuz bir durumdur. Çünkü melatonin salgılanmasını durdurur. Depresyon durumu da aynı şekilde bu hormonu azalttığından genellikle depresyon ilaçları melatonin seviyesini arttıracak etki eden bileşimlerden oluşur.
Genellikle karanlıkta uyumalıyız. En azından hiç değilse kırmızı solgun ışıkta uyumayı tercih etmeliyiz. Stres, üzüntü, öfkeden uzak durmalı, sigara ve alkol tüketimini uykudan önce yapmamalıyız.
içerisinde melatonin bulunan gıdalar; Vişne, Lahana, Badem, Fındık, Yer Fıstığı, kızılcık, Papatya çayı, Anason, Rezene çayı, Ton Balığı.
Bu gıdaların akşamları tüketilmesi son derece önemlidir.
Ayrıca Melatonin, deniz seviyesinde az, daha yükseklerde ise çok fazla salgılanır. Tarih boyunca çoğu ibadethaneler olabildiğince yükseğe yapılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder