12 Ocak 2015 Pazartesi

Göç Eden Kuşlar ve Dünyanın Manyetik Alanı

Bir hayvan göç yolculuğuna başladığında düzgün bir yol izlemesinde farklı faktörler vardır. Bunlardan bir de Dünyanın manyetik alanıdır. Bu manyetik alan; dünyanın çekirdeğinde erimiş halde bulunan ve hareketli olan demirden kaynaklanır.Yani yerkürenin içinden,okyanuslardan ve atmosferden geçip bir kutuptan diğerine ulaşan oval biçimli akış çizgileridir manyetik alan. Bu çizgiler ekvatorda yatay ve kutuplara gidildikçe dik açılarla kesişir hale gelir. Alanın şiddeti de kutuplara yaklaştıkça artar.
Bazı hayvanların göç ederken bu şiddeti ve eğim açısını saptayarak yönlerini buldukları öğrenilmiştir. Kuşlar, dünyanın manyetik alanını, gözlerinde bulunan ve beynin görsel algıyı işlemeden sorumlu olan bölgeyle bağlantılı bazı moleküller yardımıyla algılayabildikleri bir sistemle yaratılmışlardır. Bu sayede kuşların beyinlerinde bir pusula oluşur ve kuşlar yollarını kusursuz biçimde bulurlar.
Posta güvercinlerinin şaşmaz bir doğrulukta onları yuvalarına ulaştıran manyetik algılama sistemi, bu kuşun gagasında saklıdır. Güvercinlerin üst gagasını kaplayan derinin duyusal sinir hücresine giden ince liflerinde Demir içeren Maghemit ve manyetit parçacıkları bulunur. Dünyanın dış manyetik alanına çok duyarlı olan, özel yaratılmış bu alıcılar manyetik alanda meydana gelen değişikliği 3 bileşeni ile ayrı ayrı analiz ederek yönlendirme yapar. Leyleklerin ise vücutlarında manyetik alanı algılama sistemleri vardır.
Pusulalar, Dünyanın manyetik alanını kullanarak yönleri tespit ederler.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder