23 Ocak 2015 Cuma

Subliminal mesaj

Kişinin bilinçaltına gönderilen gizli mesaj olarak tanımlayabiliriz. bilincimiz biz farkında olmadan sesleri, görüntüleri, olayları bilinçaltına kaydeder. Ve farkında olmadan bilinçaltımıza ulaşan bu veriler davranışlarımızın yönlendirilmesinde önemli rol oynar.
Gözde bilimsel olarak isimlendirilen " Fovea Hareketleri " bulunuyor. Bu hareketler sayesinde göz devamlı çevremizi tarıyor ve aldığı bilgileri bilinçaltına atıyor. Fakat biz bilinçaltımıza gönderilen bu verilerin çok azını hatırlıyoruz. Buradaki önemli nokta; bilinçaltına gönderilen bu verilerin karar verme yada karar alma aşamasında fikirlerimizi ve davranışlarımızı direk olarak etkilemesi.

Bilinçaltı mesajları 3 şekilde bilince gönderilir;

  1. işitsel subliminal mesajlar
  2. görsel subliminal mesajlar
  3. etkilenme dereceleri
İnsan beyni gün içerisinde birçok mesaja maruz kalır ve bunları unutur. 3 tür mesajı ise hiç unutmaz ve bu mesajlar insanın bilinçaltına yerleşir. Bu mesajlar; Dehşet, Seks, Ölüm.
Bilinçaltı reklamlarında en çok 2 nokta üzerine vurgu yapılmaktadır: " ölüm " ve " seks "
Nedeni ise; bilinçaltının Doğum-Ölüm akretiplerine ( ilk örneklerine ) çok daha fazla duyarlı olması. Bu sebeple subliminal mesajlar içeren reklamlar ve filmler birçok ülkede yasaklanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder