23 Ocak 2015 Cuma

Dalit

Dalit kelimesi, Hindistan' da " dokunulmazlar " anlamına geliyor. Dalitlere dokunulmazlar denilmesinin sebebi, tuvaletlerin elle temizlenmesi, ölülerin gömülme işlemi, hayvanların bakımı gibi diğer kast sistemindeki Hinduların iğrendiği işleri yapmalarındandır.
Bu sebeplerden dolayı dokunulmayacak kadar pis olarak görülürler ve sıradan insanmış gibi karşılanmazlar. Dalitlerin küçük çocukları okullarda eğitim alamaz ve yetişkin bireyleri diğer sınıflardan biriyle evlenemez. Hindistan' ın çoğu bölgesinde Dalitler, üst sınıflarda yer alan kişilerle karşılaşmalarını önlemek için engelleyici alanlara kapatıldılar. Bazı yerlerde gündüz sokakta dolaşmaları bile yasaklandı. Dalitlerin gölgelerinin bile üst sınıflardaki kişilerin üzerine düşmesi kirlenme sayılırdı.
Bu kast sistemi, Hindistan' ın bağımsızlığından sonra (1947) kaldırıldı. Fakat ülkenin birçok kırsal bölgesinde halen uygulanıyor. Dokunulmazlara karşı bu tavır, Batıdaki ırkçılıktan 100 kat daha kötüdür. Buna rağmen çoğu yönetici, parti ve örgütler Kast sistemini destekler.
Hindistan' da 3000 yıldan beri süren bu Kast Sisteminde yer alan sınıflar;

  1. Brahmanlar
  2. Kşatriyalar
  3. Vaikyalar
  4. Sudralar
  5. Dalitler ( aslında sistemin dışına itilen sınıf )





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder