11 Ocak 2015 Pazar

Filler Hakkında ilginç Bilgiler

Teksas Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre; Nambiya' nın kurak bölgelerinde yaşayan 14 filin GPS alıcılarıyla izlenmesiyle elde edilen verileri analiz ederek hayret verici sonuçlara ulaşıldı. Bu araştırmaya göre; Filler yaklaşık 300 km ötede yağmakta olan yağmuru bile algılayabiliyorlar. Dr. Caitlin O' connell' e göre Filler gök gürültüsünden kaynaklanan Yer altı titreşimlerini algılıyor olabilirler. Yada gök gürültülü fırtınaların oluşturduğu ses basıncı seviyelerinin kilometrelerce öteden fillerin tespit edebileceği öngörülüyor. Ayrıca, bir fil sürüsünün yakınında durursanız, göğsünüzde garip bir titreşim hissedersiniz. Bu fillerin konuştuğunu gösteren bir işarettir. Filler bizim duymadığımız fakat titreşimlerini hissettiğimiz düşük frekanslı seslerle iletişim kurarlar.
Yapılan gözlemlerde Fillerin oldukları yerde donup kalan, kulaklarını kafalarına yapıştırıp ağırlıklarını ön ayaklarının üstüne vermeleri, fillerin uzaktaki başka fil sürülerinin ses titreşimlerini ayaklarıyla algıladıkları kanıtlanmıştır. Hatta algıladıkları bu yer titreşimlerinden fillerin tanıdık mı yoksa yabancı bir fil sürüsü olduklarını da ayırt edebiliyorlar.
Filler,  mekanik reseptörler sayesinde ve titreşimlerin bacaktan orta kulağa iletilmesiyle sismik sinyalleri tespit edebildiklerini ifade ediyor Dr. O' connell.Fillerin ayak tabanlarındaki yoğun yağlı dokunun, sonar sistemi kullanan yunusların alnındaki benzerliğini vurgulayan O' connell' e göre bu dokunun titreşimleri daha iyi algıladıklarını sağlamaktadır.Kış mevsiminde böbrek mide ve diğer iç organların çevresindeki yağlar tükenirken tabanlardaki bu yağ miktarının hep aynı kalmaktadır ayrıca.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder