25 Ocak 2015 Pazar

Pisagor' un Matematik Okulu

Ünlü Matematikçi Pisagor yıllar sonra 50 yaşında ve bilgeliğinin doruğundayken Güney İtalya' nın Croton şehrinde  matematik okulunu kurar.
Pisagor öğrencilerini; ahlaki, bilimsel ve beceri sınavlarından geçirip onlara psikolojik testler uygulayarak baskı karşısında tepkilerini ölçüyor ve öğrencilerini bu şekilde seçiyordu. Bütün bu sınavları geçen öğrenciye " Naviciat " ismi veriliyordu. Seçilen öğrenci için 5 yıllık sessiz bir dönem başlıyordu. sevgi yeteneklerini geliştirmek için kendilerini gözlemleyen, giysileri, yemekleri ve uykuları dini bir ritüel gibi yaşayan bu öğrenciler tanrı sevgisini de özenle işliyorlardı benliklerine.
Dünyanın faniliği, hırs ve tamahın zayıflık olduğu öğrencilere anlatılıyordu. Ayrıca Pisagor öğrencilerine 7 telli Heptakord müziği dinletir, 7 gezegeni ve 7 ışığın bileşimini anlatırdı. Bu gizemleri kavrayan öğrenci artık 2. aşamaya geçebilirdi. Bu aşama oldukça önemliydi. Çünkü bizzat Pisagor' un kendisiyle ve kutsal matematikle karşılaşırdı öğrenci.
Öğrencinin 2. aşamaya geçtiği güne " Kutsal gün " denirdi. Ve öğrenci asıl bu günde doğardı. Bu dönemde öğrenciye ilk defa " Kendini Bil " bardağı verilirdi. Bu bardak Pisagor öğretisinin somut bir uzantısıydı. Bu bardağın tam ortasında bir yükselti vardı ve içine sıvı konulduğunda, sıvı yükseltiyi geçtiği anda bardağın dibindeki deliklerden hızla boşalıyordu.
Eğer bu bardaktan su içmek istiyorsanız bardağı yükseltiden çok fazla doldurmamalısınız.
Aç gözlülüğün, hırsın ve tamahın bilge insanın hayatında yeri olmadığını vurgulayan bir bardaktı Kendini bil bardağı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder