dünyadaki bütün canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. besin üretmek için gerekli olan her türlü madde ( su - oksijen - Azot ) dünyamızda vardır. Ancak var olan bu maddelerin canlılar tarafından kullanılabilmesi için organik besinlere dönüştürülmesi gerekir.
Yani; yağ - karbonhitrat - protein' e dönüşmesi gerekir.işte bunu; bitkiler, bazı bakteriler, algler fotosentez yoluyla bu maddeleri organik besinlere dönüştürürler.
bu dönüşüm için güneşe ihtiyaç vardır. güneşten gelen enerji fotosentez yapan canlıların ürettikleri besinlerde depolanır. bu besin maddelerini tüketen canlılar depolanmış enerjiyi alırlar. böylece enerji beslenme yoluyla bir canlıdan diğerine aktarılmış olur.
besin zincirinde ilk halkayı fotosentez yoluyla inorganik maddeleri organiğe çeviren üreticiler oluşturur. üreticilerle beslenen hayvanlar 1. tüketiciler, bunları yiyenler ise 2. tüketicilerdir. zincirin son halkasında da 2. tüketicilerle beslenen 3. tüketiciler yer alır. bütün canlıların öldükten sonra çürümesini sağlayan ayrıştırıcılar ise bu besin zincirinin her halkasında etkilidir.
eko sistemde güneşten gelerek; üreticiler, otçul tüketiciler, etçil tüketiciler ve ayrıştırıcılara giden yolda her canlıda değişime uğrayan tek yönlü bir enerji akışı mevcuttur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder