25 Ocak 2015 Pazar

Gresham Kanunu

Çift para sisteminde ortaya çıkan ve literatüre “kötü paranın iyi parayı kovması” olarak geçen “Gresham Kanunu” iktisat biliminde oldukça söz edilen bir kanundur.

Bu kanunun öncülüğünü 16. yüzyılda İngiltere mali danışmanı olan “Sir Thomas Gresham” yapmıştır. Gresham yasası çift para sistemi uygulayan ülkelerde geçerli olmuştur.

Şöyle ki; piyasada dolaşımda olan paraların madeni değeri dışında birde para değeri bulunmakta. Bu iki parayı altın ve gümüş olarak düşünecek olursak altının madeni ve paralık değeri birbirine eşitken gümüşün madeni değerinin paralık değeri altında kaldığını görürüz. Durum böyle olunca bireyler iyi parayı yastık altına koymayı yani iktisat dilinde söyleyecek olursak iddihar etmeyi seçerken daha az değerli olan parayı ise alışveriş için kullanmaya başlarlar. Yani sonuç olarak değeri düşük dediğimiz çürük para piyasada dolaşırken daha değerli olan altın para yastık altında kalır. Bu durum “kötü paranın iyi parayı kovması” olarak iktisat kanununa geçmiştir. Bu durumu Gresham, Kraliçe Elizabeth’e rapor halinde sunmuş ve gerçekten de halkın tercihlerinin bu yönde olduğunu kanıtlamıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder