21 Ocak 2015 Çarşamba

Scarab Böceği

Eski Mısır'da Yaratıcı'nın sembolüdür.

En yaygın sembollerden biridir. Mumyanın kalbine konulan kutsal böcek.

Kral II.Seti'nin katibi olan Anana,harika resimlerle dolu papirüslerden birinde, Mısırlıların Scarab' ı, Yaratıcı Tanrı' nın sembolü seçmelerinin nedenini şöyle açıklıyor:
Scarab (Bok böceği ) yumurtalarını dışkı içerisine yerleştirir ve o dışkıyı yuvarlaya yuvarlaya top haline getirir. Bu meydana gelen topu Mısırlılar Güneş kursu ile ilişkilendirmiş, bu topun yuvarlanarak oluşma sürecini güneşin gökyüzündeki hareketine benzetmişler ve güneşin bu hareketi sağlayan gücü bok böceğine atfetmişlerdir. Çünkü bok böceğinin yumurtalarını içerisine yerleştirdiği dışkı topunu kuma gömmesi nedeniyle yavruların nerden geldikleri belli olmaksızın ortaya çıkmaları kendiliğinden varolma yani yaratılış ile de ilişkilendirilmiştir. Bu durum güneşin sabah doğuda yeniden ortaya çıkışına benzetilmiş ve bunu simgeleyen, yani Güneş kursunu sabah doğudan taşıyarak getiren tanrı Khepri'nin sembolü olmuştur. Khepri'nin adı hiyeroglif olarak scarab'dır ve scarab başlı tanrı olarak bilinmiş ve resmedilmiştir.

Eski Mısır'ın bu kutsal böceği, günümüz dünyasının bile en geçerli tılsımlarından biridir. Mısırlılar onu yaratılış,  üreme, bilgelik, yeniden doğuş, ölümsüzlük ve yenilenmeyle özdeşleştirmişlerdir. Bokböceği tılsımı hemen hemen dört bin yıllık bir faal yaşam süresi gösteren ve dünyadaki tılsımların içinde en uzun bir geçmişe sahip olanıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder